Minneord om Ali Farah (1970-2023)

Sommeren 2003 gikk SFO-lærer og jentefotballtrener Ali Farah bort, 53 år gammel. Idéhistoriker Dag Herbjørnsruds Utrop-kommentar «Det du ikke fikk vite om Ali Farah 1970-2023)», publisert dagen etter minnestunden på Antirastistisk Senter 3. september, ble Norges mest delte tekst i sosiale medier. I ettertid, og får hun sluttet, beklaget Morgenbladets debattredaktør Marit K. Slotnæs at hun hadde kalt Farah for «den virkelige rasisten i Sofienbergparken». Mens Klassekampen publiserte to tekster om Farah.

Herbjørnsruds tekst i Utrop 4. september 2023 har slik ingress: «Småbarnsfaren ble feilaktig uthengt av Aftenposten. Så stemplet Morgenbladet ham som «rasisten i Sofienbergparken». Drapstruslene, hatet og angrepene gjorde Ali Farah sykere. Nå er han gått bort, skriver Dag Herbjørnsrud.»

Mens brødteksten begynner slik: «Ali Farah var en populær lærer på skolefritidsordningen (SFO). Barna elsket Arsenal-supporteren. Han var assistenttrener for et jentelag på Mortensrud. Og han var så dyktig i norsk, arabisk og somali at han jobbet som tolk både for politiet og sykehusene. Eller så holdt han foredrag under konferanser, som på Lillehammer.

Ali Farah var også feminist: Han gikk i 8. mars-tog og kjempet mot omskjæring av kvinner. Og han omtalte datteren sin, som han fikk med samboer og artist Mari Kohnioor Nordberg, som «sitt livs mesterverk».

Men slikt har du neppe lest om Ali Farah tidligere. Selv om norske aviser på papir og nett har omtalt ham over 7000 ganger de siste seksten årene. Han er snarere blitt kjent kun for å være mannen som ble slått ned i Sofienbergparken, mandag 6. august 2007. For så å bli etterlatt av to ambulansesjåfører, som nektet å kjøre ham til legevakten.»

Herbjørnsruds kommentar ble Norges meste delte/likte på sosiale medier både siste 48 timer og siste uke, viser Storyboard sin oversikt, med vekt på delinger/reaksjoner på Facebook.

Resten av Herbjørnsruds tekst kan leses her: www.utrop.no/plenum/ytringer/345536/

I sin kommentar kommer Herbjørnsrud med kritikk av «manipulerende» fremstilling av Ali Farah-saken i Aftenpostens A-magasin. Mens det også rettes kritikk mot Morgenbladets stempling av ham og somaliske menn i Norge. Samt at Klassekampens uriktige uthengning av Farah på forsiden av avisen.

I Utrop-artikkelen «Disse redaktørene tier om Ali Farahs død» (4. oktober 2023) kommer det frem at Morgenbladets debattredaktør siden 2007, Marit K. Slotnæs, beklager rasiststemplingen av Farah:’

Nylig avgått debattredaktør: Marit K. Slotnæs, Morgenbladet. Foto: Morgenbl.

«Slotnæs formulerte seg slik i «Finn rasisten»-kommentaren i Morgenbladet i 2008: «Vi kan gå lenger, og hevde at Farah med denne kronikken står frem som den virkelige rasisten i Sofienbergparken.»

Og hun tilføyde: «Skal vi ta det Ali Farah skriver alvorlig, vil den rasjonelle responsen neste gang vi passerer en gjeng somaliske menn være å gå i en bue utenom. For hvordan skal vi møte blindt raseri med noe annet enn frykt og tilbaketrekning?»

Slotnæs ga ingen eksempler på hvilket «blindt raseri» Farah skulle ha vist. Når Utrop spør om Slotnæs ennå står for det hun skrev for 15 år siden, svarer hun nå at det «ikke var Farah» selv hun mente å kritisere (..)»

«– Når dette er sagt, så vil jeg likevel beklage setningen som Herbjørnsrud fremhever, den som sier at «Farah med denne kronikken står frem som den virkelige rasisten i Sofienbergparken». Jeg skvetter selv når jeg ser den nå, og den er faktisk misvisende for det jeg forsøkte å formidle den gangen, sier Slotnæs.»

13 dager etter Utrop-artikklen, 17. oktober 2023, skriver M24 at Slotnæs «har valgt å fratre sin stilling etter 17 år» som debattredaktør i Morgenbladet.

Den avisen som hadde størst oppslag mot Ali Farah og for ambulansesjåførene, var Aftenposten. Utrop intervjuer Farahs tidligere samboer Mari Kohinoor Nordberg:

«Nordberg forteller at Aftenposten ikke har tatt kontakt med dem for et intervju i løpet av disse 15 årene, tross flere oppslag med den ene sjåføren. Nordberg reagerer også på at Aftenposten nå ikke omtaler dødsfallet til Farah.

– Aftenposten virker ikke interessert i hvordan det har gått med Ali. Og avisen ønsker tydeligvis ikke vise respekt for den avdøde. De burde brydd seg noe om den personen de lagde et helt sirkus rundt og som led kraftig av det de stelte i stand, mens de satt og tjente penger på det,

sier Nordberg til Utrop.

Utrop kontakter Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

– Hvorfor omtaler ikke Aftenposten Farahs bortgang, spesielt sett i lys av all mediedekningen dere har gitt saken og spesielt en av ambulansesjåførene?

– Det er et dødsfall vi ble kjent med en stund etter at det skjedde, tidlig i høst. Det kan hende vi burde omtalt det, selv om Ali Farah ikke har søkt offentlighet på mange år, svarer Strøm-Gundersen.»

A-magasinets redaktør siden 2012, Lillian Vambheim, svarer ikke på Utrops spørsmål om hvorfor de ikke har intervjuet Farah eller hans familie.

Les mer her: https://www.utrop.no/nyheter/nytt/347690/

Etter Utrops artikler har Klassekampen trykket to tekster om Farahs bortgang:

  1. Filosof Lene Auestad med et debattinnlegg 14.10., «Si navnet hans»: klassekampen.no/artikkel/2023-10-14/si-navnet-hans
  2. Journalist Åse Brandvold med intervju med Rahnhild Spilker mfl 26.10.: klassekampen.no/artikkel/2023-10-26/hedrer-alis-minne-i-dag

Utdrag fra Herbjørnsruds tekst 04.09.2023:

SHARE THIS: