Nawal El-Saadawi (1931-2021) er gått bort: Seminar hos Mira-senteret, minneord fra redaktør Herbjørnsrud

Den egyptiske forfatteren, legen, aktivisten og feministen Nawal El-Saadawi døde 21. mars 2021, 89 år gammel. Hun skrev eksklusive tekster for «Uten grenser»-spalten i ukeavisa Ny Tid fra juni 2009 til 2016. Tidligere ansvarlig redaktør (2008-2015) Dag Herbjørnsrud var hennes redaktør og kontaktperson, og 8. april publiserte Herbjørnsrud minneord om Ny Tids tidligere spaltist. Samme dag arrangerte MiRA-senteret, under ledelse av Fakhra Salimi, et digitalt seminar til ære for El-Saadwi.

Det digitale seminaret hos MiRA-senteret (ressurssenter for innvandrerkvinner) 8. april (fra kl. 15:30) hadde følgende beskrivelse:

«Nawal El Saadawi – en uredd menneskerettighetsforkjemper! Nawal El Saadawi forlot verden søndag 21. mars 2021. Hennes arbeid har i hele hennes 89 år lange liv dreid seg om kampen for rettferdighet. Hun var til stede under den egyptiske revolusjonen i 2011 og har blitt kalt revolusjonens mor. Blant annet gjennom bøkene «Evas skjulte ansikt» og «Kvinne på nullpunktet» har Nawal forsøkt å avsløre presteskapets hykleri overfor kvinner. Hun har snakket høyt og tydelig om den økonomiske globaliseringen som kun tjener de rikeste og kaller det en kapitalistisk invasjon som svekker de enkelte lands myndigheter og deres mulighet til å kontrollere utviklingen i sitt eget land.»

Se seminaret her (ca 1,5 time, starter etter 7 min og 10 sek.): https://www.youtube.com/channel/UCI45FWP1W8IK1lWwLpo92Ig

Nawal El-Saadawi-seminar hos MiRA-senteret, 08.04.21

Program (lenke):

Amal Wahab: journalist i Klassekampen
Susan Rakhsh: Sosiolog med ekspertise på kvinnebevegelser i Midtøsten
Maria Theresa Jones: rådgiver MiRA-Senteret «Kvinne på nullpunktet» – Tekstlesning
Dag Herbjørnsrud: Senter for global og komparativ idehistorie og tidligere redaktør for Ny Tid
Hiam Al-Chirout: tidligere tospråklig lærer og menneskerettighetsaktivist»

Samme dag (8/4) publiserte kvartalsavisen Ny Tid minneord fra avisens tidligere redaktør, Dag Herbjørnsrud: «Til minne om Nawal El-Saadawi», https://www.nytid.no/til-minne-om-nawal-el-saadawi/

Utdrag fra Herbjørnsruds minneord til El-Saadawi:

Det virker som det var i går at hun satt fremfor oss. Den sterke stemmen med det radikale budskapet opplevdes som en klar kontrast til den myke hotellsofaen hun satt i.

For ganske nøyaktig ti år siden møttes vi på Grand Hotel i Oslo, i anledning 8. mars 2011 og en filmpremiere. Egypts autoritære president Hosni Mubarak hadde blitt styrtet kun én måned tidligere. Men den opposisjonelle forfatteren, legen og feministen Nawal El-Saadawi understreket allerede da at det var nå den avgjørende kampen begynte. I Ny Tid-intervjuet poengterte hun at risikoen var stor for at den demokratiske revolusjonen skulle mislykkes:

«Mubaraks menn er der fremdeles, og de arbeider med å opprettholde hans politiske makt. Militæret og statsministeren er hans allierte, i tillegg til andre utenlandske krefter. Vi har bare lyktes med å fjerne Mubarak, systemets hode, men kroppen er fremdeles i fullgod stand. Så kampen er ikke over.»

Hun fikk rett. Et par år senere kuppet militæret makten. Den brutale Al-Sisi har styrt Egypt de siste syv årene, med stilltiende støtte fra Norge og dets allierte.

Spaltist for «Uten grenser»-spalten

Nawal El-Saadawi ble født i en landsby nord for Kairo 27. oktober 1931. Da hun gikk bort 21. mars i år, 89 år gammel, ble hun hedret for sitt mot og sin påvirkningskraft i store deler av verden. Senest i fjor ble hun fremhevet i Time Magazines unike serie «100 Women of the Year» – som en av de mest innflytelsesrike mennesker i verden det siste århundret.

Time-forside: I 2020 lagde Time en oversitk over de de mest betydningsfulle kvinnene i verden det siste århundret. Nawal El-Saadawi prydet da coveret for 1981, året da hun ble fengslet av Sadat.

Jeg møtte henne i Oslo fordi hun i juni 2009 begynte å skrive eksklusive tekster for Ny Tid. Vi søkte på den tiden den fremste stemmen fra den arabiskspråklige delen av verden. Årsaken var at vi da hadde plass til en ny skribent i den globale «Uten grenser»-spalten, opprettet til minne om vår spaltist Anna Politkovskaja – den Putin-kritiske journalisten som ble drept i oktober 2006.

Det var heller ikke da noen tvil om hvem vi ønsket mest, og spurte først, av arabisktalende: Nawal El-Saadwai hadde vært en ledende forfatter i Egypt helt siden debuten med novellesamlingen i 1957, på engelsk kjent som I Learned Love, og med romanen Memoirs of a Women Doctor (1958). Hun hadde blitt ferdig utdannet lege et par år før forfatterdebuten, noe som gjorde at hun allerede da hadde nok av opplevelser å skrive om. Med den feministiske sakprosaboken «Women and Sex» i 1972 brøt El-Saadawi ny grunn og nye tabuer. Hun har siden den gang vært en uavhengig og maktkritisk stemme som har stått opp mot urettferdighet og forskjellsbehandling. I 1981 ble hun satt i fengsel av president Anwar Sadat da hun etterlyste demokrati.

I 1993 ble hun truet av såkalte islamske fundamentalister, og hun dro derfor til USA for å undervise på Duke University. Men El-Saadawi lot seg ikke utnytte av de krefter og ideologier som forsøkte å sette religioner og folk flest opp mot hverandre. Dette kan man se i intervjuet som Ny Tid-redaktør Truls Lie har gjort med henne – med lenke på disse nettsidene. Og man kan lese dette perspektivet i litteraturviter Birgitte Huitfeldts samtalebok Usensurert. Midtøstens kvinner. Ti møter (2017), som når El-Saadawi uttaler:

«Koranen er mye mer liberal enn Bibelen. Det gamle og det nye testamentet er svært strenge mot kvinner. Tilsløring av kvinner kom faktisk fra jødedommen og ble senere overtatt av de kristne og av islam. Jeg har studert Det nye og Det gamle testamentet og Koranen og sammenliknet dem, og Koranen er mye mer liberal overfor kvinner.»

En lignende antidogmatisk, kritisk og uavhengig tenkning kan vi se i hennes første tekst for Ny Tid 12. juni 2009. Den relativt nyvalgte Barack Obama hadde en uke tidligere, 4. juni, holdt sin store forsoningstale i Kairo. Verden så med forhåpning på fremtiden, og Nobelkomiteen forberedte sin tildeling. Men El-Saadawi så de problemene som skulle komme, også under Obama, utover på 2010-tallet. I sin første spalte, «Det Obama glemte», kritiserte hun ham for å være feig og apologetisk:

«Han ba palestinerne om å glemme fortida og se framover. For noen dager siden ba han folk i sitt eget land om å glemme fortidens torturforbrytelser og se framover. Men hva er Lovens funksjon, hvis den ikke er til for å etterforske og straffe forbrytere?»

Slikt var det ikke mange som sa den gang i 2009. Og avslutningen på teksten hennes var skarp og nådeløst ærlig:

«Det virkelige målet med Obamas tale var å mobilisere de muslimske landene mot islamske ekstremister, å åpne de islamske landenes markeder for amerikanske varer, og å garantere saudiarabiske og amerikanske interesser i det såkalte Midtøsten.»

Langvarig egyptisk feminisme

Ikke til å undres over at El-Saadawi ble et forbilde for både kvinner og menn både før, under og etter den såkalte «arabiske våren». Én uke før Mubarak ble styrtet skrev hun dette, 4. februar 2011:

«Hvem kan nå garantere at den tunisiske revolusjonen vil videreføres, for å oppnå frihet, verdighet og rettferdighet for både Tunisias kvinner og menn? For hvor mange ganger har ikke kvinner deltatt i folkelige opprør? Som i den algeriske revolusjonen, den palestinske, egyptiske, libanesiske, den sudanske …»

El-Saadawi var selv klar på at hun ikke var den første eller eneste feministen i Egypt eller regionen. Snarere var hun en av mange, om enn den mest taleføre. Og hun sto i en stolt tradisjon. I det gamle Egypt (Kemet) hadde kvinner en langt mer fremtredende og likestilt rolle enn hos de senere grekerne, og landet hadde kvinnelige faraoer, slik Herodot skriver. I moderne tid kastet Huda Sha’arawi (1879–1947) sløret på begynnelsen av 1900-tallet, før hun ble sentral i Den egyptiske revolusjonen av 1919 med krav om egyptisk selvstendighet fra britene. Et annet feministisk forbilde er Doria Shafiq (1908–1975), som i 1951 stormet parlamentet i Kairo sammen med 1500 andre feminister. Kravet var økte rettigheter for kvinner. Få år etter fikk kvinner stemmerett.

Nawal El-Saadawi sto slik i en lang og stolt feministisk tradisjon i Egypt. Hun understreket da også selv at feminisme ikke var en oppfinnelse fra Europa eller USA. Feminismen var, også, utviklet av seg i selv afrikanske og arabiske land. El-Saadawis liv og virke gir inspirasjon på tvers av alle hav og landegrenser. Det er å håpe at hennes demokratiske arbeid igjen vil hedres i hjemlandet. (…)

Inntil videre vil jeg bare si: Tusen takk.»

* Dag Herbjørnsrud var ansvarlig redaktør i Ny Tid fra 2005 til 2015, med unntak av halvannet år i 2006–2007. Han var redaktør for Nawal El-Saadawis artikler, som ble publisert eksklusivt i Ny Tid fra juni 2009.

* En oversikt over de fleste av Nawal El-Saadawis «Uten grenser»-tekster i Ny Tid: www.nytid.no/author/nawal-el-saadawi/

* Intervju med El-Saadawi i Ny Tid, publisert 11. mars 2011, skrevet av Rafia Zaheer: www.nytid.no/revolusjonen-pagar-fremdeles/

Første tekst i Ny Tid: 10. juni 2009 hadde Nawal El-Saadawi sin første tekst i Ny Tid. I likhet med feks Irshad Manji (Canada), Elena Milashina (Russland) mfl skrev hun i spalten opprettet til minne om Ny Tid-spaltist Anna Politkovskaja (1958-2006), som ble skutt og drept i Moskva 7. oktober 2006.
SHARE THIS: