Somalifobi – diskriminering av somalisk-norske under pandemien

Pandemien med korona og covid-19 har gjort at minoriteter blir spesielt utsatt for feilaktige anklager og syndebukkstempel. Onsdag 24. mars kl. 18 arrangerer African Students Association (ASA) panelsamtalen «Somalifobi – ett år med pandemi«. Deltagere er Marian Hussein (SV-politiker, verneplaier og NAV-rådgiver), Mohammed Isak (statsviter, skribent) og Dag Herbjørnsrud (idéhistoriker).

Opptak av Zoom-samtalen 25/3-2021, kl. 18-20:

https://fb.watch/4AaCtg6T-J/

Lenke til Zoom-samtalen: https://uio.zoom.us/j/68853729275#success

Lenke til info om panelsamtalen: https://www.facebook.com/events/969718290522735/?active_tab=discussion

Beskrivelse av arrangementet: «Dette siste året med pandemi har vist oss hvor sterk vår evne til å komme sammen er, men også til å finne syndebukker vi kan skylde på. En gruppe som har opplevd mye diskriminering, er det norsk-somaliske miljøet. Fra å bli fortalt at de må møte opp med et negativ coronatest resultat før de kan gå på jobb, til å bli beskyldt for å være «superspredere» kun fordi de er av somalisk herkomst. Denne diskrimineringen, sammensatt av anti-svart rasisme, islamofobi og xenofobi er kjent som somalifobi, og den påvirker unge såvel som voksne av somalisk herkomst i dette landet. Hvordan kan vi bekjempe og takle somalifobien?

Vi i ASA UiO inviterer til panelsamtale med SV-politiker Marian Hussein og idehistoriker, samfunnsdebattant og forfatter Dag Herbjørnsrud. Arrangementet holdes fra klokken 18:00 onsdag 24. Mars på Zoom. Link legges ut ved en senere anledning.»

«Den tredje deltageren er Mohammed Isak Abdullahi. Mohammed er utdannet statsviter med fokus på helsevesenet fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU. Han jobber som skribent for avisen Utrop og er aktiv i samfunnsdebatten. Han er også aktiv innad i det norsk-somaliske miljøet. Vi ser frem til å høre om hvordan den økende somalifobien sett i lys av pandemien erfares av en ung norsk-somalier!»

«Dagen nærmer seg med stormskritt og det er på tide at vi presenterer de flotte paneldeltakerne våre! Først ut er Marian Hussein! Marian er utdannet vernepleier, har jobbet med tiltak rettet mot mennesker med funksjonsnedsettelser og i barnevernet. Hun jobber nå som rådgiver i NAV. Hun er i dag stortingsvara-og kandidat for Sosialistisk Venstreparti. Marian har gjennom hele pandemien aktivt spredt informasjon i det norsk-somaliske miljøet i Oslo, og vært aktiv i samfunnsdebatten.Vi gleder oss til å høre Marians tanker om somalifobi sett i lys av pandemien!»

«På onsdag kommer Dag Herbjørnsrud til å delta i panelsamtalen om somalifobi sett i lys av pandemien. Dag er idehistoriker, sakprosaforfatter og grunnlegger av Senter for global og komparativ idehistorie (SGOKI, www.sgoki.org).Han er også aktiv i samfunnsdebatten og har skrevet i blant annet Utrop der han etterlyser fakta og belyser hvordan både FHI og media har spredt usannheter om innvandrere. Les gjerne hans artikkel i Utrop: https://www.utrop.no/plenum/ytringer/247195/

Vi gleder oss!»

Lenke til selve Facebook-arrangementet, onsdag 24. mars kl. 18-20:

https://www.facebook.com/events/969718290522735?active_tab=about

SHARE THIS: