Derfor vant Biden og Harris over Trump: Massiv innsats fra minoriteter og afrikansk-amerikanske velgere

«Mangfoldet sikret at Biden og Harris vant mot Trump«. Slik lyder tittelen på Dag Herbjørnsruds analyse i Utrop 10. november 2020. Hele 90 prosent av USAs velgere med afrikansk-amerikansk bakgrunn stemte på Joe Biden og Kamala Harris. Mens 55 prosent av europeisk-amerikanske velgere stemte på Donald Trump. USA-valget 2020 ble slik en seier for alle andre grupper enn hvite velgere.

Utdrag: «Det viser seg nemlig at hele 55 prosent av USAs hvite velgere i år stemte på Donald J. Trump og Mike Pence, slik det kommer frem i APVote Caste Survey – der over 110.000 amerikanske velgere er utspurt. Disse europeisk-amerikanske velgerne utgjør hele tre fjerdedeler av USAs velgermasse. Undersøkelsen avdekker at kun 43 prosent av disse hvite velgerne stemte på Biden og Harris.»

«Den hvite Trump-støtten bør ikke overraske. Også i 2016 foretrakk hvite og kristne velgere Trump fremfor Clinton: Den gang stemte hvite kvinner heller på Trump (46 prosent) enn på den kvinnelige presidentkandidaten Hillary Clinton (44 prosent), viser Pew Research Center-rapporten fra 2018. (Pew justerte her valgdagsmålingene i 2016, som viste fordel Trump med 53–43 prosent blant hvite kvinner).

Hva så med 2020 når det gjelder de euroamerikanske velgerne? Den omfattende APVote Cast-undersøkelsen viser at hvite kvinner stemte mer på Trump/Pence (52 prosent) enn på Biden/Harris (46 prosent). Og blant hvite menn er den republikanske overvekten enda mer tydelig: Hele 59 av euroamerikanske menn stemte på Trump, kun 39 prosent på Biden. Selv college-utdannede hvite menn foretrekker i 2020 Trump (52 prosent) fremfor Biden (46 prosent).

Altså: Hadde det ikke vært for en massiv mobilisering av ikke-hvite velgere, spesielt i vippestatene, ville Trump blitt gjenvalgt som president frem til januar 2025.»

Mobiliseringen av afrikansk-amerikanske velgere ble særlig viktig i år. Det anslås at ca. 1,5 millioner flere svarte velgere stemte i år. Dermed ser det ut som om hele 16 millioner afrikansk-amerikanske velgere fikk avlagt stemme, til tross for en lang rekke tiltak fra republikanere for å for å begrense deres stemmemuligheter. Og hele 90 prosent av de afrikansk-amerikanske velgerne stemte på Biden og Harris, som har far fra Jamaica og mor fra India. Blant svarte kvinner var støtten til Demokratene på hele 93 prosent!

Biden og Harris fikk også avgjørende stemmer fra følgende grupper:

70 prosent av de med asiatisk bakgrunn. 68 prosent av velgere med jødisk bakgrunn. 64 prosent av amerikanske muslimer. Og 63 prosent fra latin-amerikanske velgere (hispanics). Og 58 prosent av alle andre ikke-hvite.

I sum var det altså en koalisjon av ikke-hvite og ikke-kristne som sikret seieren for Biden og Harris.»

«Spesielt viktig ble afrikansk-amerikanske velgere i den største vippestaten Pennsylvania, der massiv mobilisering i storbyen Philadelphia sikret Biden og Harris seieren.

Og i Georgia? Den som æres for Biden-seieren der, er strategen Stacey Abrams. Hun tapte guvernørvalget i Georgia i 2018 på tvilsomt vis, men har siden den gang vært den viktigste mobilisatoren for å bekjempe den systematiske undertrykkelsen av minoriteters mulighet til å stemme. … «

«Det var derfor viktig for Biden at han i sin seierstale lørdag fikk takket sine mest trofaste støttespillere, de som aldri sviktet. Som han sa: «Da min kampanje var på sitt laveste, sto det afrikansk-amerikanske samfunnet opp for meg igjen» (‘They always have my back, and I’ll have yours’).»

LES RESTEN AV DAG HERBJØRNSRUDS ANALYSE AV USA-VALGET 2020 HER:

www.utrop.no/plenum/ytringer/234775/

SHARE THIS: