Adopterte Johanne Zhangjia (17) drept i Bærum: Hylles på Facebook

På ettermidddagen 10. august 2019 ble Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17), som var adoptert fra Kina, skutt og drept i sitt eget hjem på Eiksmarka i Bærum. Etterpå angrep terroristen Bærum-moskeen (Al-Noor Islamic Centre), der han ble overmannet av Mohammed Rafiq (65) og Mohammed Iqbal Javed (76). Rettssaken mot terroristen startet 7. mai 2020.

13. mai 2020 skrev idéhistoriker Dag Herbjørnsrud, grunnlegger av SGOKI, en Facebook-status (åpner i ny fane) som etter ti dager hadde fått over 3300 likes/reaksjoner og over 1500 delinger – noe som kan anses som en sterk hyllest til Johanne Zhangjia.

Ordlyden i FB-posten er:

«Johanne Zhangjia: Jeg ser på den velkledte mannen i alle avisene. Hver dag, nye bilder. Av terroristen i dress. Som var rettssalen en catwalk for hans ideologi.

Men det jeg ikke ser, er bildene av Johanne Zhangjia (17). Hun som ble drept. Jeg ser at hun kalles Johanne. Men det jeg ikke ser, er at hun konsekvent navngis som Johanne Zhangjia – som hennes hele, fulle selv. Født i Kina. Helt norsk, med et helt norsk navn.

Jeg ser at hun kalles «stesøster». Men det jeg ikke ser, er at hun anerkjennes som adoptivsøster. Eller bare søster. Hun vokste jo opp med terroristen. Johanne Zhangjia ble ikke drept fordi foreldrene ble skilt. Hun ble drept fordi hun var født i Kina og ikke hadde hvit hud.

Jeg ser at mediene gjengir det terroristen uttaler om den «nordiske rase» osv. Og om hvordan han – også han, som det ennå er 22/7 hele tiden, 24/7 – drepte for å redde de «hvite barna».

Men det jeg ikke ser, er ordene til Johanne Zhangjia selv. Disse finnes nemlig også, som avslørt i en nyhetsartikkel av Farid Ighoubah. Der står det at hun 28. juni sendte denne direktemeldingen:

«Philip snakker om rase og renavl. Åpenbart er det hvite som anses å være mennesker.»

1. juli, fem uker før hun ble skutt og drept, og ett år etter at PST ble tipset om terroristen, skrev hun: «Philip er så rasistisk og hatefull. Jeg føler meg ikke trygg.»

Jeg føler meg heller ikke trygg når jeg ser at ingen norske medier har sitert denne nyhetsartikkelen.

Johanne Zhangjia skrev så: «Han hører på en tale om hvor skitne og ekle kinesere er som rase. Kan du forstå hva jeg gjennomgår? Dette er galskap.»

Jeg må si meg enig, Johanne Zhangjia. Dette er galskap. Her er så underlig – som om vi ennå er havnet på feil klode.

#huskmeg #huskJohanneZhangjia #10august2019 #JohanneZhangjia

Takk til Johanna Engen for bilde.«

Direktelink til Facebook-statusen: www.facebook.com/dag.herbjornsrud/posts/10159258266345701 (ny fane)

Teksten er også blitt gjengitt på politikeren Ivar Johansens blogg.

En bakgrunn for Facebook-teksten er følgende tekster:

«Adopterte opplever økt rasisme«, Vårt Land 18.09.2019 (abo)

  • Utdrag: «- Vi snakker om moské­angrepet som et terrorforsøk mot muslimer der heldigvis ingen ble drept. At Manshaus drepte sin adoptivsøster dysses ned som et familieanliggende, sier Uma Feed Tjelta.»
  • «På bloggen sin skriver Andrea Mæhlum om hvordan drapet preget henne. «Jeg kjenner at jeg blir sint. Sint fordi ingen har tatt oss, adoptivbarn, på alvor når vi har pratet om at vi også opplever rasisme og diskriminering.» – Jeg hadde lyst å gjøre noe, og markere hvor fælt dette er, uavhengig av motiv. Det gikk spesielt inn på meg fordi hun var adoptert, og fordi hun var fra Bærum, slik jeg også er. Hun mener adopterte er en glemt gruppe når man snakker om rasisme og diskriminering. – Jeg leste nylig Fafos rapport «Holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge». Adopterte er ikke nevnt som en gruppe utsatt for rasisme eller diskriminering. Adopsjon nevnes kun i forbindelse med hvorvidt homofile skal kunne adoptere eller ikke, sier Mæhlum.»

«Tre drap på adopterte er alvorlig«, av Priyangika Samanthia Kraggerud: Utrop, 23.04.2020

  • Utdrag: «Drapene på Oscar Andrè og Johanne er tydelige eksempler på at mangel på obligatorisk oppfølging i etterkant av en adopsjon kan få fatale konsekvenser. Norge har ved undertegningen av Haagkonvensjonen om internasjonal adopsjon fra 1993, forpliktet seg til å følge opp adopterte barn. I etterkant av adopsjoner har adoptivforeldre og adopsjonsformidlere etterspurt oppfølging og kompetansesenter for å ivareta utenlandsadopterte. Ved gjentatte tilfeller har norske myndigheter gitt avslag.»
  • «Det kom frem i etterkant av drapene at norske myndigheter ikke er alene om å ha utfordringer med å ivareta identiteten og sikkerheten til de adopterte, for medie-Norge slet med vinklingen av sakene og hvordan de skulle omtale de involverte. Oscar Andrè ble omtalt som både fosterbror, stesønn og sønn før det kom tydelig frem at han var adoptert fra Colombia. At Johanne konsekvent ble omtalt som stesøster skapte også en del forvirring og gjorde at hennes identitet som utenlandsadoptert ikke ble ivaretatt. Noe som i etterkant viste seg å være motivet bak drapshandlingen. At medie-Norge sjeldent vektlegger adopsjonen gjør at den sårbare posisjonen de involverte står i glemmes.»
  • «Når Philip Manshaus, mannen bak drapet på Johanne Zhangija Ihle-Hansen og det etterfølgende moské-angrepet, uttalte at han måtte forberede seg på en fremtidig rasekrig og kom med rasistiske utsagn ble ikke Zhangija Ihle-Hansens sikkerhet vurdert, fordi man kun anerkjenner Johanne. Det får fatale konsekvenser at man anser adopterte som etnisk norske, som fører til mangel på rettigheter til oppfølging og manglende forskning på feltet i etterkant av adopsjoner til Norge.»

Mer om Bærum i Dag Herbjørnsruds artikler i Utrop:

SHARE THIS: