Frykt og samhold i samhold i coronaens tid: Hylland Eriksen og Herbjørnsrud i samtale om covid-19 i Prosit sakprosa!

«Hva gjør vi nå? Og hvordan?»

Dette var utgangspunktet for den direktesendte videosamtalen mellom Thomas Hylland Eriksen og Dag Herbjørnsrud mandag 23. mars 2020 fra kl. 20-20.45. Arrangør var Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), og samtalen var en av de første i deres nye serie Prosit sakprosa!

Samtalen 23/3 kom til å dreie seg om konsekvensene av den nye pandemien med koronaviruset (covid-19), Hylland Eriksens NRK-kronikk «Når støvet har lagt seg«, Kinas nødhjelp til Italia og Spania – samt debatten om hyttefolket og Nyborg/Solvang på NRK Debatten. Under sendingen ble det opplyst at det akkurat ble meldt om at man hadde passert 10.000 koronadøde i Europa. Herbjørnsrud stilte også spørsmål som hadde kommet inn fra publikum i forkant og under sendingen. Hylland Eriksen og Herbjørnsrud satt på hvert sitt hjemmekontor, og de samtalte via Facetime.

Videoen på 45 minutter kan ses her (direktelink i diskusjonstråd til eventet, på Facebook-siden til Prosit sakprosa!): https://www.facebook.com/events/500095793989927/?active_tab=discussion

(En veldig direktelink til Facebook-videoen her)

Forhåndsbeskrivelse av samtalen:

«Frykt og samhold i coronaens tid»

Hva gjør vi nå? Og hvordan? Sosialantropologiprofessor Thomas Hylland Eriksen har de siste årene forsket på det internasjonale prosjektet «Overheating» – der han har sett på ukontrollerte, akselererende endringer skapt av tilsynelatende usynlige og bagatellmessige ting.

Med coronavirusets inntog er hans prisbelønte forskning blitt mer aktuell enn noensinne. Det usynlige covid-19-viruset er i ferd med å få både norsk og global økonomi til å knele:

«Koronaviruset minner oss om hvor tett sammenvevd verden er, og hvor lite kontroll vi egentlig har over den,» uttalte Hylland Eriksen til Forskning.no denne uken.

I den gratis- og direktesendte «Prosit sakprosa!»-samtalen nå mandag 23. mars kl. 20-20:45 vil Hylland Eriksen gi deg sine oppdaterte perspektiver på helgens og mandagens utvikling av pandemien.
Hvordan skal vi unngå mer konflikt i dagens norske samfunn? Hva er hans budskap til hytteeiere og selvutnevnte pandemieksperter på Facebook? Og hva tenker han om Fredrik Solvang, Nyborg og FHI på NRK Debatten?

Hylland Eriksen utspørres av idéhistoriker Dag Herbjørnsrud – som før jul utga den kritikerroste boken Gå inn i din tid. Thomas Hylland Eriksen i samtale med Dag Herbjørnsrud (Res Publica). I denne boken tar de for seg utviklingen i Norge og verden fra 1980 til i dag, med spådommer om hva 2020-tallet vil bringe med seg.

I avslutningskapitlet spår Hylland Eriksen at dette nye tiåret vil preges av Kina og klima. Og de konkluderer med at vi nå ser ut til å gå inn i «eksistensialismens tiår«: Hva vil det si å være et menneske?

Både Kina, klima og eksistensialisme synes ha blitt ekstra aktuelt de siste ukene, nå som nordmenn flest sitter coronafaste hjemme og tenker sitt.

Samtalen med Hylland Eriksen (i karantene) kommer til å foregå corona-fritt direkte via nett.
Velkommen hit for direktesendt video mandag 23. mars kl. 20.00 (livestream avsluttes innen 20:45)

Hva ønsker du at Hylland Eriksen skal svare på? Send dine spørsmål til dag@sgoki.org – eller direkte på messenger til DagHerbjornsrud«

****

* Alt om boken Gå inn i din tiddenne SGOKI-siden

SHARE THIS: