«Gå inn i din tid»: Hylland Eriksen og Herbjørnsrud intervjues i Uniforum

Stort intervju: Boken Gå inn i din tid. Thomas Hylland Eriksen i samtale med Dag Herbjørnsrud (Res Publica) blir presentert og omtalt i et større intervju i nettavisen til Universitetet i Oslo, Uniforum, 24. oktober 2019.

Tittelen på Uniforum-artikkelen er «Thomas Hylland Eriksen ser bakover for å kunne se framover«. Boken blir lansert under et arrangement på Kulturhuset mandag 28. oktober kl. 19 (FB-link) der også poeten Guro Sibeko opptrer.

Fra begynnelsen av teksten

«– Dette er Dag Herbjørnsruds bok. Jeg har drukket kaffe og snakket om ting som interesserer meg, slår Thomas Hylland Eriksen fast.

Gå inn i din tid. Thomas Hylland Eriksen i samtale med Dag Herbjørnsrud er tittelen på boken han sikter til. Vi møter professoren i sosialantropologi og hans samtalepartner på Trygve, kaffebaren i SV-bygningen.

Idéhistoriker Dag Herbjørnsrud er en tidligere student av professoren. Sistnevnte husker Herbjørnsrud som en av de ivrige, en av dem som kom innom kontoret hans og spurte om ting. Dette var under krigen på Balkan og forholdet mellom religion, etnisitet og nasjonalitet i regionen var et av de store temaene.

«Siden den gang har Herbjørnsrud rukket å bli en relativt kjent person i den norske offentligheten, som tidligere journalist i Aftenposten og redaktør i Ny Tid og ikke minst som forfatter og samfunnsdebattant.

Da Herbjørnsruds forrige bok Globalkunnskap. Renessanse for en ny opplysningstid kom ut i 2016, var det Thomas Hylland Eriksen NRK inviterte inn for å samtale om boken.

I innledningen til Gå inn i din tid forteller Herbjørnsrud om møtet med Hylland Eriksen en tidlig novembermorgen i 2016… Han hadde i september gjennomgått en stor operasjon, og denne høsten skulle han egentlig ta det med ro.

«Jeg hadde bare kjedet meg hjemme likevel. Legene kan ikke styre alt. Jeg må gjøre det som er viktig», forklarte Hylland Eriksen mens de trasket bortover korridoren mot Ekko-studioet innerst i en avkrok på Marienlyst.

Fra NRKs redaksjon hadde Herbjørnsrud fått høre at de ikke visste om noen andre som var egnet til å samtale om en bok om misforståelser i både mediene og akademia. Selv om samtalen i liten grad skulle ta for seg sosialantropologi, mer kunsthistorie, statsvitenskap, filosofi og idéhistorie, var Hylland Eriksen den første og eneste NRK ønsket i studio.

For Dag Herbjørnsrud er Thomas Hylland Eriksen Norges mest tverrfaglige mann.

– Det er knapt et fagfelt han ikke har vært innom, kommenterer han.»

«Da forlaget Res Publica i 2018 kom til at noe burde gjøres i bokformat med Thomas Hylland Eriksen, var det Dag Herbjørnsrud de vendte seg til. Ideen forlaget og forfatteren landet på, ble en samtalebok hvor professoren både skulle kunne komme til orde og møte motstand. «Det skulle ikke bli en intervjubok i klassisk forstand, men mer et forsøk på dialog for å utforske utfordringene i vår samtid», forklarer Herbjørnsrud i bokas innledning.

En varm julidag i 2018 møter han Thomas Hylland Eriksen på nytt. Professoren er mindre preget av sykdommen nå, men må stadig ta medisiner. Sammen skisserer de en målsetting for boken. De skal se fremover ved overgangen til et nytt tiår og drøfte avgjørende trekk ved de fire siste tiårene opp mot vår tids aktuelle debatter. De skal se bakover for å kunne se framover.

De fem samtalene skal foregå på fem forskjellige steder som betyr noe for Thomas Hylland Eriksen.

– Vi valgte disse stedene som kondenserte symboler på tidsepokene som samtalene kretser rundt, forklarer han. 

Den første samtalen, den om 80-tallet, foregår på en café på Majorstua. Stedet er valgt fordi Hylland Eriksen hadde sine formative voksenår i et anarkistisk Gateavis-miljø i en forfallen tregård like ved, opplyser Herbjørnsrud i boka.»

Samtalene om 90-tallet finner sted i det gamle Frydenlund Bryggeri, nå kjent som universitetet OsloMet.

– OsloMet er et godt bilde på avindustrialiseringen på 90-tallet, at industribedrifter ble erstattet med kunnskapsbedrifter, kommenterer Hylland Eriksen.

Åstedet for samtalen om 2000-tallet er Bristol, ikke langt fra Freia-uret på Egertorget. At akkurat Freia-uret framheves, er en hentydning til Hylland Eriksens bok om øyeblikkets tyranni fra 2001. Han beskriver for øvrig den økende ideologiske polariseringen etter terrorangrepene 11. september 2001 som et hovedtema i denne samtalen.

Den fjerde samtalen finner sted på Youngstorget hvor Herbjørnsrud gjør et poeng av at de her kan skue ut over ødeleggelsene som ennå manifesterer seg etter 22. juli-terroren. Stedet de velger for den siste samtalen, den som ser inn i framtiden, er Bakeriet på Furuset Senter, et område Hylland Eriksen etter sigende er vel bevandret i etter sin mangeårige forskning på Groruddalen.»

Om Gå inn i din tid

«GÅ INN I DIN TID»-BOKNETT

OM BOKLANSERING 28.10.2019

28/10-2019, kl. 19: På Kulturhuset med Guro Sibeko, Thomas Hylland Eriksen og Dag Herbjørnsrud – link til Facebook-arrangement

SHARE THIS: