Mørk hudfarge som status: «Verdibørsen» på NRK P2

«Jeg er svart og vakker,» heter det i Solomos Høysang (1:5), som er en del av Den hebraiske bibel (Det gamle testamente). Den gresk-persiske historieskriveren Herodot skrev for 2400 år siden at de vakreste menneskene på jord var de mørke fra Etiopia. Mens Martin Luther beskrev alt det positive til å komme fra sør, mens det kalde og negative kom fra nord.

Hvorfor går hvite nordmenn mann av huse for å sole seg i solarier eller på Sydenferier? Og hvorfor vil mange i India ha en lysere hudfarge? Vil både nordmenn og indere flest mest se ut som egyptere?

Slike spørsmål ble drøftet gjennom ca. 35 minutter i radioprogrammet Verdibørsen på NRK P2 den 20. juli 2019. Tittel: «Verdien av å være brun i Norge

Programinfo fra NRK:

«Årets miss India kåring bragte fram en heftig diskusjon om hudbleking, kapitalisme og skjønnhet. Studiosamtale om verdien av hudfarge med idéhistoriker Dag Herbjørnsrud, leder av Mirasenteret Fakhra Salimi og sosialantropolog Tereza Kuldova

Programleder er Olav Njaastad.

Direktelink:

radio.nrk.no/podkast/verdiboersen/nrkno-poddkast-69-157235-20072019060000

SHARE THIS: