Problemer i Norge med å anerkjenne minoriteters perspektiver

«Sverige risikerer å bli smittet av «norske tilstander»: En puritansk forakt for meningsforskjeller.»

Slik lyder ingressen til Dag Herbjørnsruds kronikk «Sverige bør ikke se til Norge» i Dagsavisens Nye Meninger-seksjon 21.11.2018. Teksten er en norsk versjon av «Norrmän tål inte kritik från Sverige«, publisert i Göteborgs-Posten 16. november.

Utdrag fra den norske versjonen:

«Nordmenn tåler ikke kritikk. I det minste ikke hvis kritikken kommer fra svensker.

Nok en gang har vi fått dette bevist, nå gjennom en hissig ordveksling mellom norske og svenske mediefolk. Bakgrunnen er det årlige Segerstedtseminaret, i år avholdt 5.–6. oktober utenfor Gøteborg, et arrangement oppkalt etter den svenske redaktøren og antinazisten Torgny Segerstedt (1876–1945).

Årets tema var «Det skjøre demokratiet». Møtet gikk heller dårlig: Det endte i krangel mellom nordmennene og svenskene. Ikke så rart. Svenskenes første forelesning ble holdt av den svenske forfatteren Minna Dennert, som i 2016 startet #Jegerher-kampanjen for å bekjempe netthat. Som en kontrast var Norges representant Janne Haaland Matlary. Hun holdt for sikkerhets skyld to forelesninger, siden Dagbladet liberale John Olav Egeland ble forhindret. I tillegg talte Aftenpostens medierevisjonist Anki Gerhardsen.»

«Nordmenn er da også særdeles konsensussøkende. Forskning, utført i 33 land og publisert i Science, viser at Norge er på Europatoppen i krav til sosiale normer. Globalt havner Norge i den øverste kategorien for konformitet, sammen med Pakistan og Malaysia. I den motsatte enden finner vi Nederland og Brasil – der innbyggerne lettest aksepterer ulike måter å leve på.

I puritanske Norge er den sosiale straffen hard dersom man bryter konformitetskravene: Enten utdefineres man, forfølges av eks-militære og må flytte til Sverige, som selfangstinspektør Odd F. Lindberg på 1990-tallet. Eller så utsettes man for hatkampanjer og drapstrusler, som poeten Sumaya Jirde Ali (20) i 2018.»

«Norsk konsensus kan forklare at Høyesterett, basert på faktafeil, nylig dømte den samiske reindriftseieren Jovsset Ante Sara til tvangsavvikling. Og at Norge dømmes for brudd på menneskerettighetene for å frata romkvinner deres barn. Den norske staten tar nemlig opptil halvparten av rom-barna fra mødrene, flere av dem allerede på fødestuen. Sigøynerbarna gis så til majoritetsnorske familier, noe som gjør at barna mister sitt språk og sin biologiske families kultur. Få, om noen, bryr seg.

I Norge bør man nemlig være opptatt av alle andres feil, ikke Norges. Her gjelder loven best for majoriteten.»

LES RESTEN HER

Hovedbilde: Ill. fra Norsk-svensk handelskammer

 

SHARE THIS: