2016: Det nye verdenskartet

Kronikk i Dagbladet 7. desember 2016:

Vestens død, Europas syke menn

Revolusjonsåret 2016 starter en ny epoke. Velkommen til de sosiale mediers verdensorden.

Ingen kunne spå hva 2016 skulle overraske oss med: Vulkanøya Island slo fotballens hjemland, England, ut av EM. USA-skeptiske Svenska Akademien ga Nobelprisen til en amerikaner – men da til radikale Bob Dylan framfor et halvt dusin av verdens fremste romanforfattere blant hans landsmenn.

Og på årets tilnærmet lyseste dag, St. Hansaften, sa britene ja til å melde seg ut av EU. For første gang siden opprettelsen av Kull- og stålfellesskapet i 1951 krymper Europas union. Søndag sa Italias velgere nei til reformene fra statsminister Matteo Renzi, som så gikk av. Veien ligger nå åpen for utmelding fra eurosonen og økt makt til populistiske Lega Nord [..] Resten her.

SHARE THIS: